Visie op het onderwijs
De St. Leonardusschool handelt vanuit onze katholieke achtergrond waarbij wij uitgaan van respect voor de medemens. Iedereen is welkom op onze school. Door het bieden van rust en structuur streven wij binnen de school naar een veilige, warme sfeer waarin ieder kind tot zijn recht komt. Wij besteden, mede door onze katholieke achtergrond, veel aandacht aan normen en waarden. De school stelt openheid en een goed contact met ouders erg op prijs. Op onze school is een zeer betrokken en actieve ouderraad. Saamhorigheid is terug te zien binnen het team, tussen leerkrachten en hun leerlingen en tussen klasgenoten. Het team, bestaande uit medewerkers van jong tot oud, is steeds bezig met deskundigheidsbevordering. Ervaringen worden met elkaar opgedaan en gedeeld. Zo vervullen we een voorbeeldfunctie voor onze leerlingen. Vanuit vertrouwen naar kinderen toe erkennen wij ieders kwaliteit en talent. Onze school is voortdurend in beweging en past zich aan nieuwe ontwikkelingen. We maken gebruik van verschillende werkvormen en moderne lesmethoden. Groei en bloei gelden voor jong en oud, leerlingen, leerkrachten en ouders. Op deze wijze kunnen wij een dynamische school zijn voor kinderen, ouders en medewerkers.
Visie op het onderwijs
Het team van de Sint Leonardusschool is met elkaar verantwoordelijk voor goed onderwijs. Alle medewerkers binnen onze school worden aangemoedigd om zichzelf te blijven ontwikkelen. We stimuleren scholing en ontwikkeling, reflectie en doelgerichte feedback om er met elkaar voor te zorgen dat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen op drie onderwijsdoelen: het aanleren van kennis en vaardigheden, burgerschapsvorming en persoonsvorming. Zo helpen wij kinderen in samenwerking met ouders te begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfstandige volwassenen die vaardig, waardig en aardig zijn. Wij streven ernaar om door middel van kennis en vaardigheden als basis, elke leerling autonomie en respect mee te geven binnen een democratische samenleving. Nieuwsgierig naar anderen en het nemen van een actieve verantwoordelijkheid voor eigen handelen in relatie tot de toekomst maakt van elk kind een wereldburger. Persoonsvorming staat hierin centraal. Kinderen krijgen op de Sint Leonardusschool de kans zich te ontwikkelen tot een individu met eigen inzichten, normen en waarden. Op onze school is iedereen welkom.
Visie op leren en ontwikkelen
Elk kind op de Sint Leonardusschool wordt door leerkrachten gemotiveerd om te leren en zich te ontwikkelen. De groei van elk kind is gericht op het verwerven en toepassen van kennis. Kennis is de basis van het leren en gaat vooraf aan het leren van vaardigheden. Dit betekent dat het leren zo verloopt dat kennis en vaardigheden in het langetermijngeheugen terecht komen. In het leren laten we ons leiden door bewezen leerprincipes en de expertise van onze leerkrachten. Voorbeelden hiervan zijn: samenwerken, zelfstandigheid, hoge verwachtingen passend bij het niveau van het kind hebben, heldere doelen stellen, oefenen en het geven van voortdurende feedback. Wij vinden het belangrijk dat deze kennis bijdraagt aan het zijn/worden van een betrokken burger in de maatschappij.
Visie op organiseren
Om voorwaardelijk tot leren en ontwikkelen te komen werken wij op de Sint Leonardusschool vanuit een professionele structuur en cultuur. Binnen onze professionele leergemeenschap staat de leerkracht/professional centraal en krijgt iedereen de gelegenheid om zich te ontwikkelen. Met elkaar organiseren we het leren voor onze leerlingen, zodat zij optimaal kunnen leren. Door middel van evidence based/onderzoek matig werken in leerteams krijgt iedereen de gelegenheid zich te ontwikkelen en is hierbij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van lessen. Hierbij maken wij gebruik van elkaars expertise en specialisme. Voor het aanleren van kennis en vaardigheden gebruiken alle leerkrachten op de Sint Leonardusschool dezelfde didactische principes. Dit zijn de 10 instructieprincipes van Rosenshine en expliciete instructie (EDI). Dit betekent dat er vanuit 1 doel per les gewerkt wordt. De leraar kiest na de eerste (groeps-)instructie of er daarna voor bepaalde leerlingen gedifferentieerd wordt in (leer)tijd en ondersteuning. ICT is up to date en wordt gebruikt als ondersteunend middel om effectief te leren. Evalueren doen we zowel formatief (tussentijds feedback, ontwikkelingsgericht) als summatief (aan het eind toetsen). Via het ouderportaal/Parro houden wij ouders/verzorgers op de hoogte over de ontwikkeling van het kind. We bieden voor onze leerlingen een veilige en ordelijke omgeving die voorspelbaar is. Er is structuur, orde en regelmaat binnen de school. Alle leerkrachten/medewerkers gebruiken hetzelfde klassenmanagement, dezelfde regels en structuren. We leggen onze afspraken vast in kwaliteitskaarten die wij elk jaar met elkaar evalueren en aanpassen mocht dit nodig zijn. We werken nauw samen met ouders en organiseren ouderbijeenkomsten en overleg, waardoor we samen de ontwikkeling van het kind bevorderen.
Visie op professionaliteit
Op de Sint Leonardusschool stellen leerkrachten zichzelf en hun handelen centraal. Dit doen ze door blijvend en continu te ontwikkelen in onze professionele leergemeenschap. De passie voor het vak, inzet van competenties, expertise en specialisme bepaalt de rol als professionele collega binnen de school. We stemmen het onderwijs met elkaar af door gezamenlijk verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van het geboden onderwijs. Onze professionele cultuur kenmerkt zich doordat het leren van de professional centraal staat. Hierdoor verhogen wij de kwaliteit van ons onderwijs en zorgen we ervoor dat leerlingen beter leren. Leraren blijven continu onderzoeken en vergelijken tussen de eigen praktijk (evidence informed) en wetenschappelijk onderzoek (evidence based). We tonen leiderschap, verantwoordelijkheid en zijn actiegericht. Op de Sint Leonardusschool spreken we dezelfde taal. Iedereen is verantwoordelijk voor het neerzetten van een professionele cultuur waarin vertrouwen, aan afspraken houden, integriteit en verantwoordelijkheid centraal staan. Het geven van feedback is hierbij belangrijk. Door middel van collegiale consultatie leren wij van en met elkaar.
Visie op veranderen en verankeren
De Sint Leonardusschool is een lerende organisatie waarin wij ons continu ontwikkelen door nieuwe doelen te stellen, ons te verbeteren en vernieuwen door iets anders te doen. In onze leerteams houden wij onze visie actueel, onderzoeken we nieuwe inzichten en maken we bewust keuzes in wat er wel en niet veranderd wordt. Op de St. Leonardusschool werken wij vanuit vertrouwen, verantwoordelijkheid en verbinding. Dit betekent werken vanuit onze doelen, keuzes maken in ons (beredeneerd) onderwijsaanbod, lessen verzorgen volgens expliciet directe instructie (Rosenshine), analyse en verklaring geven aan de hand van formatieve en summatieve toetsing en gebruik maken van gespreid leiderschap in de realisatie van onze veranderdoelen. Professionaliseren staat centraal op de Sint Leonardusschool. Leraren zijn eigenaar van hun eigen ontwikkeling en van de onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen binnen de school. Door te werken in leerteams waar (wetenschappelijk) onderzoek wordt gedaan, data worden verzameld, werken we gezamenlijk aan de verbetering van het onderwijs. Door te evalueren, te borgen en elkaar effectief feedback te geven, bewaken we dat verandering constructief is en toegepast wordt in de praktijk. Dit alles borgen wij in een handboek op SharePoint.